Excimer Lazer Nedir
Excimer Lazer Nedir
Göz hastalıkları yıllardan beri tıp dünyasının dikkatini çekmektedir. Göz çok ayrıntılı bir organdır. Bununla bağlantılı olarak farklı noktaları etkileyen farklı hastalık çeşitleri ortaya çıkmaktadır. Tıp biliminin ilerlemesi ile tedaviler de hastalıklar gibi çeşitlenmektedir.
Çeşitli göz hastalıklarının tedavisi yıllardan beri optik yöntemlerle; gözlük ve lenslerle tedavi edilmiştir. Bunun yanı sıra ilaç tedavileri de kullanılmıştır ve kullanılmaktadır. Optik veya ilaç tedavisi ile tedavi edilemeyen hastalıklara ise cerrahi müdahale uygulanmıştır.
Son yıllarda bunun yanında uygulanan çözüm ise lazer tedavisidir. Peki excimer lazer nedir ne değildir? Göz kırılması kusurlarının tedavisinde uygulanır. Pek çok excimer lazer çeşidi vardır. Gözünüz için en uygun olanı doktorunuz sizin için belirleyecektir. Kısa süren bir müdahaledir. Bir damla yardımı ile anestezi işlemi tamamlanır.
Güvenilir bir yöntem olan excimer lazer pek çok göz rahatsızlığının tedavisinde kullanılabilir. Reşit olacak yaşa ulaşmış olan bireyler excimer lazer tedavisinden faydalanabilirler.
Göz tansiyonu, keratokonus gibi rahatsızlıklara sahip olan hastalar excimer lazer tedavisinden yararlanamazlar. Sistemik hastalıkları olan hastalarda da lazer excimer ameliyatı yapılamayabiliyor. Doktor muayenelerinizde bu kusurlar tespit edilmediyse hamile değilseniz veya emzirme döneminde değilseniz excimer lazer tedavisinden yararlanabilirsiniz.
Her bir insanın göz yapısı birbirinden farklıdır. Lazer tedavisine uygun olup olmadığınızı anlamak için doktorunuzun sizi muayeneden geçirmelidir. Bazı göz yapıları bu müdahale için uygunken kimi hastalar için excimer lazer uygun bulunmamaktadır. Excimer lazer ameliyatının da çeşitleri vardır. Bunlar değişik göz yapıları ve hastalıklarına uygun olarak çeşitlenmiştir.
No Touch Lazer
No Touch lazer uygulaması miyop, astigmat ve hipermetrop hastalarda uygulanabilmektedir. Fakat bu tedavi için hastanın göz yapısının uygun olması gerekir. Kornea yüzeyiyle ilgili sorun yaşayan hastalarda uygulanabilir. Gece görme problemi olan hastalar için de uygulanabilmektedir.
Diğer ameliyat çeşitlerindeki pek çok riski ortadan kaldırır. Diğer lazer tedavi yöntemleri olan LASIK ve intraLASIK tedavilerinin yapılabilmesi için bazı ön hazırlıklar gerekir. Ameliyattan önce kornea dokusu lazerle göz tedavisi için özel hazırlanmış bir bıçakla kesilmektedir. Bu da hastalarda tedirginlik yaratmaktadır. Cerrahi müdahale yerine lazer tedavisini tercih eden hastalar gözleriyle temas olmasını istememektedirler.
PRK lazer yönteminde ise gözün ön katmanı alkol ile eritilmektedir. Bütün bu bilgiler ameliyat konusunda çekinceleri olan hastaların korkmamalarına neden olabilmektedir.
Peki no touch lazer nasıl uygulanmaktadır? No touch lazer yöntemi tek aşamalıdır. Uzaktaki ışık kaynağına bakma ile gerçekleşen bir tedavidir. Diğer ameliyatlardan daha az risk barındırmaktadır. Ameliyat sonrası görülen kornea incelmesi sorunu görülmez. Korneası ince olan hastalar da bu tedaviden yararlanabilir.
Sadece bir buçuk gün süreyle batma, bulanık görme hisleri oluşabilir. Hastanın bu durumda endişelenmemesi gerekir. Bunlar no touch lazer uygulaması sonrası doğaldır. Ortalama 36 saat sonunda bu yan etkilerin geçmesi gerekir. Hasta 4-5 gün sonra araba kullanmak gibi dikkat gerektiren eylemleri gerçekleştirebilir. Bilgisayar ve mobil cihazları kullanmaya başlayabilir.